πŸ‘ Voedingsmythes - Martijn B. Katan (16-Apr) - Boek Downloaden op e-reader

Voedingsmythes
Boektitel : Voedingsmythes
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 320 pagina's
Jaar : 16-Apr
Categorie : Dieet & Gezond, Dieetkunde & Voeding, Dieetkunde & Voeding
Uitgever : Onbekend
Taal: Nederlands

Dit boek geeft echt heel veel rust. En nee niet alle vragen over voeding worden hier beantwoord maar je leert hier wel om alle voedingshypes door te prikken en dit geeft zoveel rust. Eindconclusie eet gewoon gevarieerd dan ben je het beste af. Ook heerlijk om te weten dat als je een dag niet aan al je groenten toekomt dat je dan niet hoeft te vrezen omdat groenten en fruit ook niet heilig zijn. En de blender is de kast weer in en weer lekker gekookte boerenkool met aardappel ipv die kouwe drank met banaan.

Voor mensen die zich meer laten leiden door emotie en door geloof in heilzame effecten van voeding is dit boek waarschijnlijk niet prettig om te lezen; veel 'wishful thinking' wordt ontkracht. Maar voor alle anderen: Wat een prestatie dit boek... wat een werk om al die mythes te ontkrachten of te nuanceren. Martijn Katan zet in dit boek voor diverse populaire uitspraken over voeding op een rij wat er nou wetenschappelijk van onderbouwd is. Weten of iets goed is onderzocht of niet kan je helpen om een afweging te maken bij wat je eet. Daarbij laat Katan ruimte voor andere aspecten van voeding zoals smaak gezelligheid en het milieu. Als een van de vele onderzoekers die door hem is opgeleid weet ik hoe gedegen en kritisch hij te werk gaat en ik kan het boek dan ook met een gerust hart aanbevelen. Voor groenten en fruit is hij in de ogen van veel van mijn collega voedingsonderzoekers te streng; het bewijs dat ze kanker en narigheid aan hart en bloedvaten voorkomen vindt hij zwak. De reden? Het meeste positieve bewijs komt uit onderzoeken die laten zien dat mensen die veel groente en fruit eten doorgaans minder kans hebben op deze aandoeningen. Dit is volgens hem niet los te zien van allerlei ander 'goed gedrag' dat diezelfde mensen vertonen (niet roken veel lichaamsbeweging slank blijven enzovoort). Alleen als groente en fruit in plaats van snoep en koek komen wordt hij wat positiever. In een notendop: als je langer gezond wil blijven rook dan niet zorg dat je slank blijft drink zo min mogelijk alcohol en zet vaker een raam open! Aanrader voor voedingskundigen en ditisten om in heldere taal antwoord te kunnen geven op vragen van clinten familie en vrienden.

Zeer interessant boek. Het zijn inderdaad bekende mythes die Martijn Katan uit de wereld helpt. Hij legt goed uit waarom iets wel of niet zo is en hoe dingen in elkaar zitten. De mythes zijn gerubriceerd dus je kan een bepaald onderwerp er uit halen waarover je op dat moment wilt lezen. Het boek is goed geschreven en zeer leesbaar.

Maken we ons te druk over voeding? Van verkoudheid tot kanker en van depressie tot impotentie - altijd is er wel iets in ons eten dat we de schuld geven of dat er juist voor zou zorgen dat het je net treft. Iedereen heeft een mening over voeding en honderden ondernemers proberen hun etenswaar als 'gezond' te verkopen. maar de zogenaamd gunstige effecten van een levensmiddel zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschappelijke feiten - en de gevreesde nadelige effecten trouwens ook niet. In deze maalstroom van overtuigingen en belangen verdedigt Martijn Katan met verve het doorslaggevende belang van de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest geciteerde en gerespecteerde voedingonderzoekers heeft hij daartoe het gezag. Hij bezit daarnaast het talent om ingewikkelde kwesties simpel en met humor uit te leggen. In zijn nieuwe boek rekent hij af met vijftig voedselmythes: over hormonen in vlees kleurstoffen lage bloedsuiker beauty foods en nog veel meer. Voedselmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen. Toon meer

Recomended Book: